Слово на вручення жезла Преосвященному Антонію, єпископу Переяслав-Хмельницькому, 1992 г.

Преосвященний єпископе Антонію! Сьогодні звершилося над тобою велике Таїнство архієрейської хіротонії. Силою та дією Всесвятого і Животворящого Духа через покладання наших рук прийняв ти нині благодать єпископства, з чим я від щирого серця вітаю тебе.

У нелегкий для нашої Церкви час Господь призвав тебе на архіпастирське служіння. Ти маєш навчитися відрізняти вовків, які приходитимуть до народу Божого в овечій шкурі. Тепер настали часи змін, розколів, порушився лад у суспільстві, в Церкві виникло багато проблем, які нам потрібно буде долати разом.

Ти пострижений у чернецтво з ім'ям на честь преподобного Антонія Печерського, і тому особливо радісно усвідомлювати, що твоя єпископська хіротонія звершилася в Києво-Печерській Лаврі, засновником якої був твій небесний покровитель. Тут, у Лаврі, просіяли в подвигах великі подвижники - преподобні отці наші Антоній, Феодосій та інші чудотворці Печерські, нетлінні мощі яких почивають у Дальніх і Ближніх печерах і є всім нам прикладом служіння Богу та людям.

Возлюблений у Господі брате наш! Пастирський шлях не новий для тебе: багато років ти служив Церкві Христовій у сані священика, ніс різноманітні церковні послухи. Тепер, після єпископської хіротонії, перед тобою відкривається новий шлях - шлях апостольського служіння, на якому укріплюватимуть тебе благодать Святого Духа, молитовне заступництво преподобних Антонія, Феодосія та всіх чудотворців Києво-Печерських і молитви архієреїв, які брали участь у твоїй хіротонії.

Хочу нагадати тобі, брате наш, що Христос приходив на землю не для того, щоб Йому послужили, але щоб Самому послужити і віддати душу Свою для викуплення багатьох. Він звершував справу спасіння людського роду, а потім доручив продовжити її Своїм апостолам, після яких вона таємниче переходить до наступників, одним із яких відтепер є й ти.

Святий апостол Павел так говорить про це служіння: «Для всіх я став усім, щоб спасти хоч деяких» (1 Кор. 9, 22). В іншому посланні пише: «Єпископ повинен бути непорочний, як Божий домобудівник, не зухвалий, не гнівливий, не користолюбець, а гостинний, який любить добро, доброчесний, справедливий, благочестивий, стриманий, який додержується правдивого слова, згідно з ученням, щоб він мав силу й наставляти в здоровому вченні, і викривати противників» (Тит. 1, 7-9). Цими повчаннями святого апостола повсякчас керуйся у твоїй архіпастирській діяльності, нехай укріпить тебе Господь благодаттю Святого Духа в їх опануванні і втіленні в життя.

Завжди, як наставляв апостол, молися. Молитва тебе навчить, укріпить, підбадьорить, утішить. У всіх труднощах, які траплятимуться на шляху твого служіння, мужайся та кріпись, «бо дав нам Бог духа не страху, а сили, і любові, і здорового розуму» (2 Тим. 1, 7); постійно бери за взірець «Начальника і Виконавця віри Iсуса, Котрий замість радості, яка йому належала, витерпів хрест, зневаживши посоромлення» (Євр. 12, 2).

Хай не бентежиться серце твоє перед майбутніми труднощами: нагадали ми тобі про них не для залякування, а для того, щоб ти, як говорить пророк Давид, приготувався і пам'ятав, що «Дух міцності» (Iс. 11, 2) поставив тебе, і Він не залишить тебе без допомоги.

Хочу також нагадати тобі слова апостола Павла до ефеських пастирів: «Пильнуйте себе і всю отару, в якій Дух Святий настановив вас бути єпископами, пасти Церкву Господа і Бога, яку Він придбав Собі Кров'ю Своєю» (Діян. 20, 28). Пильнувати себе - це постійно спостерігати за станом своєї душі, вдосконалюватися духовно, дбати про чистоту своїх думок і справ, не допускати в серце зла. Пильнувати отару - значить повсякчас і без утоми піклуватися про свою паству, подібно до доброго пастиря, який доглядає овець, оберігає від вовків.

Люби народ Божий, лікуй його закликами до покаяння, словами розради, підтримуй хворого, скривдженого, скорботного, і Милосердний Господь допоможе тобі. Виховуй чад церковних у любові до Святої Православної Церкви, в дусі миролюбності, поваги до Вітчизни.

Від щирого серця вітаємо тебе, брате наш, зі священним і неповторним днем твого життя.

А зараз прийми цей жезл як символ твого архіпастирського служіння Церкві та від повноти прийнятої благодаті Святого Духа благослови людей цих, які молилися разом з нами під час твоєї хіротонії.
 

Церковные Таинства

—    В обычных условиях ребенка можно крестить после 9-го дня жизни, когда по церковной традиции ребенку дается имя, при этом читается особенная молитва.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    А какие аргументы могут быть против? Если это не создает препятствий в духовной жизни христианина, то, конечно, можно. Если же из этого делается своеобразный культ, который полностью поглощает все силы человека, так что не остается времени на молитву, то, безусловно, такие занятия спортом бесполезны.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Февраль 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
 13456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru