Слово на вручення жезла Преосвященному Iоанну, єпископу Переяслав-Хмельницькому, вікарію Київської Митрополії, 1996 г.

Преосвященний єпископе Iоанне, возлюблений у Господі брате й співслужителю! Сьогодні, згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви, відбулася твоя єпископська хіротонія, і ти прийняв благодать апостольського служіння в Церкві Христовій.

Звертаючись до апостола Петра, Господь тричі запитує його: «Чи любиш Мене?». I коли апостол сповідав свою віру й любов до Вчителя, Спаситель тричі сказав йому: «Якщо любиш Мене, паси вівці Мої» (Iн. 21, 15). Святитель Iоанн Златоуст, пояснюючи ці слова, говорить: «Учитель запитує учня, чи той любить Його, не для того, щоб самому про це дізнатися, а щоб показати нам, як Він піклується про своє стадо».

Преосвященний єпископе Iоанне! Вручаючи тобі символ єпископської влади, ми подаємо тобі братські настанови та поради. Прийми та збережи їх у своєму серці як керівництво до відповідального й найвищого служіння архіпастиря Церкви Христової.

Єпископ - це обранець Божий у справі управління через подання благодатних дарів Святого Духа: «Одних Бог поставив у Церкві: перших апостолами, других пророками, третіх учителями; іншим дав сили чудотворення, також дари зцілення, заступництва, управління, різні мови» (1 Кор. 12, 28).

Щоб уявити собі всю міру відповідальності твого майбутнього служіння, згадай, з яким зворушенням і страхом ставився до нього великий учитель і святитель Церкви Iоанн Златоуст. Зі щирістю і чистотою серця, вважаючи себе недостойним, він уникав цього великого сану. Але, поставлений Промислом Божим на архіпастирський шлях, шлях світочів Церкви Христової, він говорить, що служіння священика є вищим за служіння ангелів. Ще вищим і відповідальнішим є служіння архіпастиря, котрий володіє всією повнотою дарів Святого Духа. Згадаймо слова апостола, котрий називає Церкву Тілом Христовим. Таке величне порівняння говорить про вселенську гармонію, якою живе організм Святої Церкви. Пастир і доручена йому паства становлять органічну єдність.

Святий апостол Петро нагадує: «Пасіть ваше стадо Боже, доглядаючи його не примусово... і не пануючи над спадщиною Божою» (1 Пет. 5, 2-3). Завжди пам'ятай, що пастир добрий - це люблячий отець, котрий повсякчас і щиро піклується про своїх чад. Безперестанно відчувай відповідальність, покладену на тебе разом із благодаттю Божою. Плекай у собі сміливість і знай, що тобі Бог дав сили, які укріплять у несінні хреста. Iз цього моменту пам'ятай, що в друге пришестя Спасителя, Господа нашого Iсуса Христа, ти постанеш перед Суддею світу разом із ввіреною тобі паствою, плодами твого служіння. Пильнуй чистоту і єдність Церкви, бережи ввірений тобі корабель спасіння від підводних скель єресей і розколів, кінець яких - смерть.

А зараз прийми з рук наших жезл цей як знамення сили, яка посилається від Господа, як підтримку у твоїх працях, і ступи без остраху на шлях твій з любов'ю й духом лагідності (1 Кор. 4, 21).

Від отриманої благодаті Всесвятого Духа благослови тих, хто цього священного для тебе дня молився разом із нами й очікує твого першого архіпастирського благословення.
 

Церковные Таинства

—    Плоды Покаяния велики и неисчислимы. Покаяние — это залог райских благ: и небесных, и земных. Грешника ожидает страдание, наказание за грехи, праведника — награда от Бога на небе и на земле. Благодаря Таинству Покаяния человек может чувствовать и испытывать духовные радости и реальное Божие присутствие. В первую очередь — это Царствие Божие, что созиждится в душе человека, который приносит покаяние, уже здесь, в земной жизни (Лк. 17, 21).
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Действительно, на сеансах так называемого "лечения" многие современные экстрасенсы и "целители" используют святую воду, иконы, Священное Писание и тому подобное. Но нужно помнить о том, что, как говорит апостол Павел, могут существовать даже "лжеапостолы, лукавые делатели", котороые "принимают вид Апостолов Христовых,... потому что сам сатана принимает вид Ангела света" (2 Кор. 11, 13—14).
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru